Wat is ERD WGA?

ERD WGA

Als werkgever kunt u ervoor kiezen om eigenrisicodrager WGA te worden (ERD WGA). U neemt dan zelf de regie in handen voor de kosten en verplichtingen van WGA-uitkeringen. Het eigenrisicodragerschap kunt op twee momenten in het jaar aanvragen: vóór 1 april of vóór 2 oktober. U wordt dan respectievelijk per 1 juli of per 1 januari eigenrisicodrager.

De overstap naar eigenrisicodrager (ERD)

Als ERD krijgt u meer grip op de re-integratie van uw (ex-)werknemers en kunt u de instroom in de WGA beperken en de uitstroom vergroten. Ook wanneer u als middelgrote of grote werkgever verzekerd bent via UWV, kunt u overstappen naar eigenrisicodragerschap voor de WGA. Ontdek uw situatie

ERD: eerste 2 jaar geen WGA-lasten

Bij het verlaten van UWV kunt u de lasten van de huidige schades voor de WGA – uw zogeheten staartlasten –  achterlaten. Dit geldt ook voor de toekomstige WGA-gevallen, die vóór de overstap naar het eigenrisicodragen al ziek waren. U heeft dan de komende twee jaar geen WGA-schade en een goede basis voor lagere lasten.

Van UWV naar ERD

Er zijn grote verschillen tussen publiek (via UWV) en privaat verzekeren (via ERD). De belangrijkste op een rij:

 

Waarom eigenrisicodrager WGA worden

  • U krijgt meer grip op uw WGA-cases.
  • Wanneer u actief gebruik maakt van schadelastbeheersing kan het aantal uitkeringen en de duur van deze uitkeringen flink dalen.
  • U kunt uw instroom in de WGA beperken.
  • Eigenrisicodragerschap geeft de zekerheid van een vaste premie voor de duur van het contract.
  • U hoeft geen minimumpremie meer te betalen.
  • Bij een overstap laat u uw oude ‘staartlasten’ achter bij UWV. Hierdoor bent u de eerste twee jaar volledig schadevrij voor alle WGA-uitkeringen.
  • Sommige organisaties hoeven geen verzekering voor de WGA af te sluiten: zij hebben genoeg aan een borgstelling. Hiermee betaalt u een zeer lage premie, aangezien u alleen verzekerd bent voor faillissement.

ERD WGA: iets voor u?

In 6 weken een afgewogen keuze voor wel of geen ERD: zo werkt het

Vraag om meer informatie of advies aan een van onze specialisten:
Sil Wagenaar
sil.wagenaar@hcscan.nl
(06) 1211 8345